Lär dig att enkelt matcha färger med hjälp av komplementfärger

Att matcha färger är inte alltid lätt. Och det finns inga tydliga rätt och fel färgmatchningar. Däremot finns det generella tips och råd för att matcha ihop färger som tillsammans skapar dynamik och klara övergångar mellan färger och lager i till exempel en bild eller ett foto.

Vad är komplementfärger?

När man blandar färger så använder man oftast olika delar av färgerna Röd, Grön och Blå (RGB) eller Cyan, Magenta, Yellow och K(svart). Samtliga dessa färger kallas Primärfärger.

Till exempel så använder man färgerna (G)grön och (R)röd för att skapa färgen gul. För att skapa gult använder man alltså ingen del av den sista primärfärgen, blå, och därmed blir gult komplementfärg till blått. I ett färghjul (se nedan bild) placeras alltid komplementfärgerna mitt emot varandra och det är därmed enkelt att hitta de olika färgernas komplementfärg.

Exempel på komplementfärgspar är:

Blått – Gult    Grönt – Lila(magenta)    Rött – Cyan(ljustblå)

komplementfarger-hjul

Varför ska jag veta vad en komplementfärg är?

Främst använder man denna kunskapen vid bildbehandling för att göra färgkorrigeringar i foton som tagit in för mycket av en färg. Om man till exempel har ett foto på ett vinterlandskap som tagit in för mycket blå färg från himlen vilket ger ett blått skimmer över hela bilder, så kan man välja att höja andelen gult i den bilden för att jämna ut färgerna och bli av med skimret.

För dig som marknadskoordinator, grafiker eller designer så kan du använda dig av denna kunskapen dels i din bildbehandling men även för att skapa dynamik och harmoni när du designar produktmedia, logotyper eller broschyrer.

Ett bra verktyg för att enkelt och snabbt skapa färgscheman baserade på komplementfärger är Adobes verktyg Adobe Color som du hittar här. Ett smart verktyg där du kan hämta inspiration och testa dig fram.

Så sätt igång att kreera i alla världens färger!

fargkarta-gulblaa

fargkarta-gronlila

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s